Wilde Bijen Hotel
Wilde bijen zijn van levensbelang voor ons voedsel. Het is ontzettend leerzaam en interessant om mee te maken hoe deze diertjes zich van ei tot bij ontwikkelen. Met dit Wilde Bijen Hotel kunt u dat van dichtbij meemaken! Achter het afsluitbare voorfront bevinden zich doorzichtige buisjes. Daarin zal de wilde bij haar eitje afzetten en bedekken met stuifmeel. Later komt de larve tevoorschijn en gaat zich voeden met het stuifmeel. Zodra de larve verpopt is tot bij, vliegt zij uit. Doordat de buisjes doorzichtig zijn, kunt u dit allemaal goed bestuderen.
Gevarieerde diameter
De buisjes hebben verschillende diameters. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nestcellen aanmaken in dit wilde bijen hotel.
Luxe hotel
Plaats het Wilde Bijen Hotel op een zonnige plek. Het geheel is goed afgesloten en voorzien van een dakje, zodat het hotel droog blijft. De wilde bijen wonen graag in een schone omgeving. Vervang daarom de buisjes elke twee jaar. U kunt de buisjes ook schoonmaken. Gebruik daar nooit agressieve of chemische schoonmaakproducten voor, maar bijvoorbeeld Wipe&Clean of Microferm. Om veel bijen naar uw tuin te lokken, plaatst u zoveel mogelijk bloeiende (biologische-) planten in uw tuin. U kunt dit eenvoudig bereiken met Zaden voor bijen of door het gebruik van Blije-bijen-ballen.
Wat zijn wilde bijen?
In Nederland zijn circa 360 soorten bijen bekend. Slechts één hiervan is de bekende honingbij. Dit is een beetje een apart geval, want deze komt in Nederland niet of nauwelijks in het wild voor. De honingbij wordt door imkers gehouden in bijenkasten en is daarom niet echt als een wilde bijensoort te beschouwen. De overige bijensoorten beschouwen we wel als ‘wilde’ bijen, omdat zij niet door de mens verzorgd worden. Als we wilde bijen beschrijven, hebben we het over de in de vrije natuur levende bijen. Wilde bijen zijn zeer divers in uiterlijk en levenswijze. Van kleine, zwart glimmende maskerbijtjes tot grote, harige hommels. Van nesten in holle braamstengels tot zelf gegraven gangenstelsels in de grond. Sommige soorten verzamelen stuifmeel van elke bloem die ze tegenkomen, andere zijn kieskeurig en lusten uitsluitend stuifmeel van bijvoorbeeld klokjes, heggenrank of ogentroost.
Met dank aan het Kenniscentrum insecten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.