Insectenhotel M
Een chic hotel, geschikt voor wilde bijen, lieveheersbeestjes, groene gaasvliegen en oorwormen. Maat M.
Omschrijving
Insecten vervullen vele taken in onze tuinen. Ze bestuiven planten, waardoor wij vruchten kunnen eten. Ook verwerken insecten organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem. En natuurlijk fungeren veel soorten als natuurlijke ongediertebestrijders. Met dit insectenhotel kunt u diverse insecten in uw tuin laten wonen.
Plaats voor iedereen
Dit insectenhotel is compact van formaat, maar biedt volop ruimte aan diverse insecten. In de holle bamboestokjes bovenin kunnen bijen hun eitjes afzetten. Hierna zullen ze het eitje afdekken met stuifmeel en de opening dichtmaken met een zelfgemaakte “klei”. Het eitje komt uit, de larf voedt zich met het stuifmeel, hij zal verpoppen tot “wilde bij” en uitvliegen. Ook het houten schot met de gaatjes, onder de bamboe, is geschikt voor wilde bijen. Loopt u voor de zekerheid de gaatjes na met een stukje fijn schuurpapier over een kleine schroevendraaier. Zo haalt u de laatste haaltjes uit de gaatjes, waardoor de vleugels van de wilde bij niet beschadigd raken.
Groene gaasvlieg
In de ruimte daaronder, achter het rode deurtje, is er ruimte voor de gaasvlieg. Doe wat tarwestro in dit gedeelte van het insectenhotel. Hierdoor kunnen de gaasvliegen vanaf september tot april overwinteren in dit gedeelte. Een gaasvlieg zorgt voor de bestrijding van bladluizen. U kunt gaasvliegen ook in de webshop bestellen. De gaasvlieg zet haar eitjes af tussen bladluizenkolonies. De eitjes staan op lange steeltjes. Dit dient om mieren op afstand te houden, die graag de honingdauw van de luizen opzuigen en de luizen beschermen. De larve is plat en rupsachtig en heeft een bruine, onregelmatige kleur, drie paar kleine pootjes en lange, tang-achtige kaken. Sommige soorten gaasvliegenlarven camoufleren zich met stukjes plant of dode luizen om zo aan de aandacht van mieren te ontsnappen. Als de larve na enige tijd verpopt, wordt een spinsel gemaakt tussen de vegetatie. Er komen twee generaties per jaar, en in de winter overwintert de imago (dit is de naam voor een volwassen insect na diens metamorfose) vaak in huizen. Tijdens deze rustperiode kleurt de gaasvlieg bruin, maar in de lente wordt de kleur weer groen.
Lieveheersbeestje
In de ruimte daaronder is er plek voor lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes hebben een ronde, vaak halfbolvormige vorm met korte pootjes die net als de kleine antennes onder het dek- en nekschild kunnen worden teruggetrokken. Ze hebben vaak rode, gele, witte, zwarte en oranje kleuren en zijn vaak gestippeld. In België en Nederland komt een zestigtal soorten voor met een grootte van 2 tot 10 millimeter. De kevers en de larven zijn vaak roofdieren van onder andere bladluizen, maar er zijn ook lieveheersbeestjes met een plantaardig dieet. De meeste lieveheersbeestjes leven ongeveer een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over de leeftijd. De kleur en de vlekken op de dekschilden zijn wel per soort verschillend.
Oorwormen
Oorwormen kunnen ook in het onderste gedeelte van dit insectenhotel voorkomen. In België en Nederland komen vijf verschillende soorten oorwormen voor. De bekendste soort is de grote of gewone oorworm (Forficula auricularia). Deze soort wordt 10 tot 16 millimeter lang, heeft een donkerbruine kleur en grote tangachtige achterlijfsaanhangsels waarvan de lengte variabel is. Andere soorten die in België en Nederland voorkomen zijn de bosoorworm, de kleine oorworm, de zandoorworm. De zandoorworm is met een lengte tot 26 millimeter de grootste vertegenwoordiger.
Kenmerken Insectenhotel M
- Productafmetingen in cm.:L 14,5 x B 18,8 x H 32,5
- Materiaal: Vurenhout, zink, stro
- Netto gewicht:1.114 kg
De juiste plek
De larven van bijen hebben warmte nodig. Zorg daarom voor een warme beschutte plek voor dit insectenhotel. Bescherm het tegen vocht, wind en regen. Een hoogte van 1,5 tot 2 meter is een juiste plek. Plaats hem zo dat de voorzijde richting het zuiden staat. Zorg voor water in de buurt, en ook zand en leem zijn aanraders. Maar vooral de nabijheid van bloeiende, stuifmeelplanten is belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld onze BLIJE BIJEN BALLEN.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.