Feromoon rozenkever
Feromoon rozenkever is een lokstof om te ontdekken of de rozenkever al aan het vliegen is. Dan kun je maatregelen nemen om vraatschade door de kever aan het blad te voorkomen. Hierna komen de larven en deze eten aan de haarwortels van het gazon.
Cyclus van de rozenkever
De rozenkever heeft een één-jaarlijkse cyclus. Dit betekent dat de eieren die afgelegd worden in het late voorjaar/vroege zomer het jaar later kever worden. Deze kevers leggen dan weer eitjes. Hierdoor zijn de engerlingen (larven) van de rozenkever klein en komt er maar steeds één maat/grootte onder de graszoden voor. De larven worden maximum 1.5 cm.
De eerste larven verschijnen 3 – 6 weken na de eerste ei-afleg. De jonge larven beginnen zich onmiddellijk te voeden tot de temperatuur daalt in de herfst. Op dat moment graven de meeste larven zich dieper in de grond om te overwinteren. Bij het stijgen van de temperatuur in de lente verpoppen de witte larven zich en in de late lente verschijnen zij weer als volwassen rozenkever.
Larven bestrijden
De larven kunnen bestreden worden met Nematoden tegen Emelten. Deze nematoden, of aaltjes, kunt u hier bestellen.
Rozenkever bestrijden
De rozenkevers zijn niet op een natuurlijke manier te bestrijden. Belangrijk is dus om een gevarieerde tuin aan te leggen, waardoor er voldoende natuurlijke vijanden van de kevers in de tuin zijn. Dit zijn mussen, spreeuwen, merels, lijsters. Het vroeg signaleren van de aanwezigheid van de rozenkever is belangrijk, vooral op een kwekerij met een monocultuur.
Natuurrijke tuin
Een natuurrijke tuin kan er toe bijdragen dat een aantasting geen plaag wordt. Graag help ik u, om uw tuin levend te krijgen. Er zullen dan vanzelf voldoende natuurlijke vijanden in de tuin zijn, die ervoor zorgen dat een aantasting geen plaag meer wordt.
Feromoon
Het feromoon rozenkever is een lokstof die in een feromoonval voor rozenkevers wordt gedaan. De lokstof (feromoon) trekt de rozenkevers aan. Deze rozenkevers komen in de val terecht. Nu je weet dat de rozenkevers aan het vliegen zijn en dus eitjes afzetten, is het van belang om maatregelen te treffen tegen de larven. Met de feromoonval voor rozenkevers worden kevers afgevangen die dus geen eitjes meer kunnen afzetten.
De rozenkever
Volwassen rozenkevers (Phyllopertha horticola) hebben roodbruine, enigszins harige vleugels met een donkere rand. Het nekschild is metaalachtig groen tot glanzend zwart. In Midden-Europa komen ze in mei of juni uit de grond. Zeer kenmerkend voor de rozenkever (Phyllopertha horticola) zijn de zwermen net boven het maaiveld. Deze zwermen bestaan uit mannetjes die voor de paring op zoek zijn naar op de grond verblijvende vrouwtjes. Kort na het paren beginnen de vrouwtjes eieren te leggen in de grond, tot 5 cm diep. Pas gelegde eieren zijn langwerpig. Op den duur worden ze bijna rond doordat ze water absorberen. De larven van de kever hebben een bruine kop en een witachtig lichaam. Gewoonlijk liggen ze in een typische C-vorm. Ze hebben drie paar poten, waarvan het middelste en achterste paar ongeveer even lang zijn. De verpopping vindt plaats rond maart of april. De poppen zijn crèmekleurig tot lichtbruin.
Schadebeeld
De rozenkever voedt zich drie weken met bloemknoppen en bladeren, waaronder rozenblaadjes, vandaar ook hun naam. De larven van de rozenkever, engerlingen genoemd, eten van de wortels van het gazon. Hierdoor krijg je gele en bruine plekken in het gazon.
Werking
Het feromoon rozenkever werkt circa 6 weken. Hierna moet je het feromoon vervangen.
Tip
Het feromoon niet met de hand aanraken. Anders gaat er al feromoon verloren. Handschoenen aan en het feromoon (capsule) in de rozenkever-val aanbrengen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.