Bestrijden met natuurlijke vijanden
Pissebedden kunnen worden bestreden met behulp van een lokval. Hierin bevinden zich parasieten (natuurlijke vijanden van de pissebed) die de pissebedden doden. De natuurlijke vijanden die zijn verwerkt vallen onder de Nederlandse Flora- en Fauna wet. Ze zijn onschadelijk voor mens en huisdier en kunnen zowel binnen als buiten worden toegepast. De parasiet is werkzaam bij een temperatuur vanaf 15º C.
Geef ze een week de tijd
De incubatietijd om de parasieten hun werk te laten doen is 7 dagen. Binnen 7 dagen zullen de aangetrokken pissebedden al ziek worden en sterven. Gemiddeld is 80% van de aangetrokken pissebedden binnen 14 dagen dood.
De parasiet is werkzaam gedurende 3 weken. Als er dan nog pissebedden zijn, moet u de inhoud van de val vervangen door nieuw materiaal.
Wanneer bestrijden?
Pissebedden binnen kunnen het hele jaar door worden bestreden. Wilt u ook buiten de strijd aanbinden met pissebedden, dan doet u dat vanaf eind april tot eind september, als de buitentemperatuur niet lager is dan 14Âş C.
Weetjes over de Pissebed
Wist u dat pissebedden eigenlijk zeedieren zijn en helemaal niet onder de categorie insecten vallen? Het zijn namelijk kreeftachtigen en dat maakt ze familie van de kreeft en de krab. De pissebed is lang geleden zo geëvolueerd dat hij nu op het land kan overleven. Als aandenken aan vroeger tijden heeft de pissebed wel zijn kieuwen gehouden. Hier ademen ze door. In totaal zijn er ongeveer 36 pissebeddensoorten die op het land leven. Pissebedden hebben twee voelsprieten en zeven paar poten. Ze kunnen maximaal 2 centimeter lang en 0,5 centimeter breed worden. Het grootste deel van hun platte lichaam bestaat uit een hard pantser dat grijs of bruin van kleur is. Dit pantser bestaat uit verschillende segmenten die, indien nodig, over elkaar heen kunnen schuiven. Dit pantser dient als bescherming tegen vijanden.
Door de snelheid waarmee de pissebed groeit, is het pantser echter snel te klein. Als gevolg hiervan vervelt een pissebed elke 4 weken zodat het pantser vernieuwd kan worden. Dit gebeurt in twee fasen, waarbij de pissebed eerst de achterzijde en vervolgens de voorzijde van het pantser verliest. Doordat dit proces in twee fasen plaatsvindt, blijft de pissebed beschermd Ă©n droogt hij minder snel uit.
Het voorkomen van uitdroging is vooral belangrijk voor de kieuwen. Deze moeten altijd vochtig blijven. Vandaar ook dat pissebedden graag in een vochtige omgeving leven, zoals bijvoorbeeld onder stenen of in de composthoop. Hier leven ze van onder andere rottende planten en rottend hout. Eigenlijk verwerken ze dus een hoop tuinafval voor ons.
Nematoden
De bestrijding van Pissebedden kan op een natuurlijke manier gebeuren. We hebben hiervoor 2 stuks verpakkingen: een lokdoosje met 2,5 miljoen nematoden voor 4 m² en een lokdoosje met 25 miljoen nematoden voor 40 m².
Natuurlijk evenwicht
In een gezonde tuin is er een natuurlijk evenwicht. Toch kan er soms een plaag ontstaan. Om een plaag te voorkomen, is het van belang om op een natuurlijke manier je tuin en leefomgeving in orde te houden. Het gebruik van kunstmest en ander gif hoort daar niet bij. Wel is het gebruik van micro-organismen aan te raden. Microferm.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.