Bieten Platronde Bio
Bieten Egyptische Platronde kan je vanaf half april-juli in de volle grond zaaien in regels. Eventueel iets uitdunnen. De wetenschappelijke naam is Beta vulgaris. Er zitten ongeveer 75 zaden in 1 gram Bieten Platronde Bio zaden.
Productkenmerken
 Voor vroege zomerteelt
 Lekkerst als ze vroeg geoogst worden
 Groeit op alle grondsoorten
Bietensalade
Na het koken, de bietjes laten afkoelen. De afgekoelde bieten raspen of klein snijden. Dan een weinig azijn en slasaus toevoegen. Ook een klein gesneden uitje past hier prima bij. En met bijvoorbeeld gevulde eieren als een salade opdienen. Eet smakelijk.
Vroeg ras met mogelijkheden
Rode biet Egyptische platronde is een vroeg ras. Zoet van smaak. Kan onder glas al in maart worden gezaaid. Zaaitijd april tot in juni. Voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. Afstand tussen de rijen 30 cm, later uitdunnen op 7 Ã 10 cm, niet verplanten. Bewaring is goed mogelijk: in de herfst voor de vorst de bieten optrekken, loof afdraaien en inkuilen in zand op een vorstvrije plaats. Groeit het best op een zonnige plek die het jaar ervoor goed is bemest met Mest Best en/of Wormenmest en Bokashi.
Andere Biologische zaden vindt u hier>>
Diverse mogelijkheden om te eten
De rode biet wordt als knol als groente gegeten, zowel rauw geraspt, gekookt als opgelegd. Rauw geraspt kan er een aardsmaak aanwezig zijn. Het is een belangrijk ingrediënt van borsjtsj, bodeun-bloedworst en rode chrein. Vroeger werd de rode biet een beetje als arme mensen kost beschouwd omdat die op arme grond geteeld kon worden. Vandaag wordt deze meer als specialiteit aangeboden en is een veelvoorkomende groente in natuurrestaurants.
Betanine
Uit de bietknol wordt ook de kleurstof betanine gewonnen, dat in de voedingsindustrie gebruikt wordt voor het kleuren van gerechten.
Kiemplantjes
Kiemplantjes van de rode bieten (bietenspruiten) worden ook geteeld als voornamelijk bordgarnering. Deze kiemgroente wordt gekweekt uit speciaal bietenzaad, waarbij de jonge uitlopers van het pas ontkiemde zaad eetbaar zijn. Het wordt bedrijfsmatig gekweekt in afgedekte bakken. Het product wordt in de regel niet geconsumeerd, maar vanwege de rode kleur vooral als decoratie gebruikt. De spruit heeft een neutrale aardse smaak vergelijkbaar met die van rauwe rode bietjes. In juni 2011 kwam de bietenspruit in Europa in het nieuws als mogelijke drager van de EHEC-bacterie. Daarom net als Tauge altijd even verwarmen of blancheren. Sprouting kiemgroenten kan je eenvoudig laten groeien in de Sprouting Tower.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.