Rode Kool Bio
Rode kool bio Klimaro F1 is een echte bewaarkool die zich ook vers goed laat gebruiken. De mooie rode kolen worden ongeveer 3 a 4 kg zwaar, hebben een vaste structuur en zijn sterk tegen roodrot. Uitermate geschikt om lang te bewaren (tot wel 9 maanden). Zaaien van maart tot en met begin juni, uitplanten zodra de plantjes groot genoeg zijn. De wetenschappelijke naam is Brassica oleracea ‘Capitata Rubra’ De hoogte is circa 60 cm. Oogsten vanaf september.
Productkenmerken
 Een echte bewaarkool.
 Wordt 3 tot 4kg zwaar.
 Wel tot 9 maanden te bewaren.
Bladkleur afhankelijk van de pH-waarde
De rode kool is een koolsoort, na bereiding ook wel Blaukraut genoemd. De bladeren zijn donkerrood/paars gekleurd. De plant verandert echter van kleur volgens de pH-waarde van de grond door een pigment dat behoort tot anthocyanen.
Omschrijving
Rodekool, ook rode kool, (Brassica oleracea convar. capitata var. rubra) is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten. In Nederland vindt de teelt vanouds plaats in Noord-Holland, omdat daar minder aantasting door knolvoet optreedt. Dit is ook terug te vinden in oude rasnamen, zoals Langedijker Allervroegste, Langedijker Herfst en Langedijker Bewaar. Hier ligt 60% van het Nederlandse areaal aan rodekool. Ook vindt er teelt plaats in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling toegepast worden. Rode kool is eigenlijk eerder paars van kleur.
Tweejarig gewas
Rodekool is in principe een tweejarig gewas, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Bij een koud voorjaar kan de plant bij de allervroegste teelt echter al gaan doorschieten en bloeien. Volgens de biologische zaaitabel gedijt de plant het best tussen echte salie en andere kruidige burenhulpplanten.
Teeltwijzen
Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:
- Zeer vroege teelt met oogst vanaf half juni.
- Vroege teelt met oogst tot half juli.
- Herfstteelt met oogst in september tot half november.
- Bewaarteelt met oogst eind oktober tot begin november. Deze kool wordt in speciale koolbewaarplaatsen bewaard tijdens de winter en het voorjaar en soms wel tot juni.
Tussen de rassen komen verschillen in kleur voor. Daarbij zijn de latere rassen doorgaans donkerder dan de vroegere.
U vindt al onze biologische zaden hier>>
Recept met Rode kool van Miljuschka.nl
Ingrediënten
- 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
- 3 goudrenet appels in blokjes
- 1 tl kaneel
- 2Â kruidnagels
- 2Â laurierblaadjes
- 2Â jeneverbessen
- 3 el bruine suiker
- 2 el appelazijn
- 400 ml water
- 1 el boter
- peper en zout
Aan de slag
-
Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
-
Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
-
Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
-
Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.
-
Serveer de rode kool met aardappelpuree en stoofvlees.