Stamslaboon Compass Bio 50 gram
Stamslaboon Compass Bio 50 gram is een donkergroene, dunne (6,5 mm) sperzieboon van het type haricot vert met lange (12-14 cm) peulen. Deze boon is zeer makkelijk te plukken. Gewas-lengte is ca. 50 cm. Zonder vezelige draden.
Rassen
De sperzieboon – ook wel prinsessenboon, slaboon, herenboon, breekboon of haricot vert genoemd – is een peulvrucht uit de vlinderbloemen-familie. De sperzieboon is de vrucht van een cultivar van de gewone boon (Phaseolus vulgaris), een eenjarige plant. Er bestaan vele verschillende rassen en cultivars; zo zijn er stoksperziebonen, die ondersteuning van een bonenstaak nodig hebben en er zijn stamsperziebonen.
Sperziebonen zijn biologisch gezien een vrucht, maar worden culinair gezien als een groente. Het geheel van schil en zaden wordt gekookt en dan pas geconsumeerd. Het koken is nodig omdat sperziebonen van nature de gifstof lectine bevatten.
Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
De Nederlandse naam is afgeleid van ‘aspergieboontjes’. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik net als asperges met gesmolten boter en nootmuskaat werden opgediend.
Bron: Wikipedia
Productkenmerken Stamslaboon Compass Bio 50 gram
Donkergroene dunne sperzieboon
Lange dunne bonen van 12-14 cm
Laat zich eenvoudig oogsten
Door af te zien van het gebruik van synthetische chemicaliën en pesticiden, zorgen we niet alleen voor de kwaliteit van onze producten, maar ook voor het behoud van het milieu.
Stamslaboon Compass Bio Gezond
Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron. Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen. Ook zijn peulvruchten, dus ook bonen, een goede vleesvervanger. Niet alleen vanwege de voedingswaarden, maar ook omdat ze een stukje milieuvriendelijker zijn dan vlees.
Maar waarom zijn peulvruchten dan zo gezond? Het gaat hierbij om het feit dat ze bijdragen aan een lager gehalte van het ongunstige LDL-cholesterol. Een laag LDL-cholesterol is goed voor hart en bloedvaten, zoals Professor Kromhout hierboven ook aangeeft. Peulvruchten bevatten tevens veel vezels en dat is weer gunstig voor de darmfunctie en het gezond houden van jouw buik.
Bron: Maag Lever Darm Stichting
Kweken in de grond
Stambonen kunnen over het algemeen iets eerder gezaaid worden dan stokbonen. Omdat stambonen geen ondersteuning nodig hebben is het kiezen van een geschikte standplaats makkelijker.
Tijdens het ontkiemen en gedurende de eerste groeiperiode hebben de stambonen veel warmte nodig. Ook daarna hebben bonen hebben voldoende warmte en een matig vochtige grond nodig. Kies daarom een zonnige en beschutte standplaats in de tuin of kas. Vooral bij een vroege of late zaai zijn de resultaten sterk afhankelijk van het weer.
Bij nat en koud weer kiemen de bonen slecht, zaai daarom niet eerder dan de aangegeven periode. De bonen kunnen eventueel ook een nachtje voorgeweekt worden om het ontkiemen te versnellen.
Alle stambonen verlangen een humusrijke, iets vochtige grond, maar gebruik vooral geen verse stalmest, dit bevat teveel stikstof en zorgt voor teveel bladgroei.
Goede grond
Goede en levende grond is heel belangrijk om goede en gezonde groenten te kweken. Begin daarom altijd bij de bodem. Deze moet leven. Een levende bodem is fit en energiek en bevat voldoende bodemleven om vijanden in de bodem op veilige afstand te houden. Of in een dusdanige populatie te onderdrukken waardoor ze geen aantastingen veroorzaken.
Begin dus altijd, 14 dagen voor het zaaien, met Microferm en zaai bijvoorkeur in een goede potgrond. We hebben diverse soorten potgrond verkrijgbaar in onze webshop, maar Complete Mix is een typische potgrond die planten veilig kan laten groeien. Hierdoor krijgen de planten een goede start.
Zaai- en oogsttijd
Zaai half april tot juni onder glas (of binnen) of half mei-juli direct in de volle grond. De onder glas gezaaide bonen kunnen in een bak worden gekweekt of buiten uitgeplant. Zeer productief ras met donkergroene bonen, zonder draad. in regels, 2-3 cm diep in rijen met een onderlinge afstand van 45 cm, zet steeds 2 zaden bij elkaar in de rij met 10 cm ruimte tussen elk paar en het volgende. Zorg dat de grond tijdens de groei voldoende vochtig blijft.
Oogst: van juli tot oktober. Tip: bescherm het gewas met netten of iets dergelijks tegen vogelvraat.
Buzzy 100% biologische zaden in bio-based verpakking
Buzzy Organic Seeds biedt uitsluitend 100% biologische zaden aan, met respect voor de natuur!
Onze zaden worden geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. We koesteren de natuur bij elke stap van ons proces. Bovendien zijn onze biologische zaden verpakt in een unieke bio-based verpakking, vervaardigd uit tomatenplanten-resten en gerecycled FSC papier.
Als bewijs van onze toewijding aan biologische landbouw dragen onze zaden het Europees BIO-keurmerk, gegarandeerd door het onafhankelijke instituut ‘Skal Biocontrole’.
Met Buzzy Organic Seeds ben je verzekerd van een gezonde en biologische start voor jouw teelt!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.