Stokspekboon Neckarkönigin Bio
Stokspekboon Neckarkönigin Bio zaai je vanaf half mei tot en met juli in de volle grond. Plaats (tonkin) stokken als groeiondersteuning en zaai daarbij 3/4 bonen ongeveer 3 cm diep. De Stokspekboon Neckarkönigin Bio geeft zeer lange, vlezige, dikke en ronde bonen. Zaai de bonen op een zonnige plek met voldoende warmte. Zorg ervoor dat de bonen altijd over voldoende vocht kunnen beschikken. De oogsttijd is van Juli tot en met september. De plant kan wel 250 cm. hoog worden. Er zitten ongeveer 2 zaden in gram zaden van de Stokspekboon Neckarkönigin Bio.
Productkenmerken
Geeft lange, vlezige, dikke, dikke ronde bonen.
Wordt als snij- en slaboon gebruikt.
Uitstekend van smaak.
Wat is een Stokspekboon Neckarkönigin Bio?
De Stokspekboon (Phaseolus vulgaris) is de wat vlezigere variant van de sperzieboon. Spekbonen worden vaak ten onrechte aangeduid als snijbonen. De spekboon heeft echter niet de brede, platte peul die karakteristiek is voor de snijboon. Qua uiterlijk houden spekbonen het midden tussen snijbonen en sperziebonen: de lengte van een snijboon en rond en dik als een sperzieboon. De kleur kan variëren van groen of geel tot paars. De smaak is zoetig. Spekbonen worden vooral aangeboden in augustus en september. Ze zijn ook geschikt om als droogboon te gebruiken. In de teelt worden spekbonen ook wel stokslabonen genoemd omdat ze groeien langs een bonenstakenconstructie gemaakt van stokken. Niet te verwarren met de stoksperzieboon.
De Neckarkönigin is een bekende variëteit. Andere bekende rassen zijn Necores (vrij lang, iets gebogen, middengroen en rond-ovaal tot ovaal in doorsnee), Neckargold (lang, rond, goudgeel, zonder draad) en Blauwschedige Spek (circa 19 cm lang, zwak gebogen, paarse peulen).
Traditioneel worden spekbonen veel gegeten in het noorden van Nederland en Duitsland, al dan niet in gerechten waarin ook spek is verwerkt.
Kijk voor al onze biologische zaden hier>>
Spekbonen klaar maken om te eten
Spekbonen kun je op precies dezelfde wijze als sperziebonen schoonmaken. Spoel de boontjes eerst even goed af onder de koude kraan. Dop de spekboon dan door de beide puntjes eraf te snijden. Bij heel verse exemplaren kun je de puntjes er ook af breken. Snijd of breek de bonen ten slotte eventueel doormidden zodat ze in de pan passen.
Koken
Dit is de klassieke manier van bereiden, en ook de aangeraden manier. Het is namelijk tamelijk lastig om vooraf aan te geven hoe lang de bonen moeten koken, omdat er nogal veel verschillende rassen worden aangeboden.
Het principe is eenvoudig. Kook de schoongemaakte bonen in ruim water zonder zout. De bonen moeten nog licht beetgaar zijn na het koken. Test de garing door er met een vork in te prikken. De meest gebruikelijke kooktijd is 25-30 minuten, maar er zijn ook spekbonen die je een uur moet koken.
Recept
Oud-Hollandse spekbonen. Zet schoongemaakte, in stukken gebroken spekbonen op met een flink stuk gerookt spek (voor vier personen: een pond spekbonen en 100-125 gram spek). Kook dit totdat de bonen beetgaar zijn. Opdienen met een klontje boter, wat peper en zout en nootmuskaat (liefst vers geraspt). Lekker met wat vlees of kip en aardappelpuree.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.