Suikermais Bio
Suikermais Bio Golden Bantam kan je vanaf half april in de volle grond op een zaaibed zaaien. Na half mei uitplanten. Of vanaf half mei direct op de gewenste plaats in regels zaaien. De kolven niet te laat oogsten, om te voorkomen dat de korrels hard en melig worden. De plant kan wel 200 cm. hoog worden. Een goede voeding van bijvoorbeeld MestCompost lijkt mij een goede optie. De oogsttijd is van juli tot en met september. In 1 gram Suikermais Bio Golden Bantam zitten ongeveer 6 zaden.
Productkenmerken
 Geeft 2 kolven per plant.
 Voor de vroege teelt.
 Voor vollegrondsteelt en onder glas.
Groente
Suikermaïs is een convariëteit of ondervariëteit van maïs die hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld wordt. De korrels worden in het zogenaamde melkrijpe stadium geoogst. Suikermais is een gezonde groente.
Maiskorrel in de kolf
Suikermais is mais die geteeld wordt voor de maiskorrel, in de kolf. De maiskorrel zelf is glad en relatief zoet. Het oogsten van suikermais doe je als de kolf helemaal rijp is. De korrels zijn dan al wel mooi geel, maar ze voelen nog vrij zacht aan. Als de draden die boven de kolf hangen (pluimpjes – de eigenlijke stempels die ieder één vruchtbeginsel bevruchten tot het een maiskorrel vormt) helemaal donkerbruin en droog zijn, zijn de kolven rijp. De korrels zijn dan lichtgeel tot geel van kleur. Je kan de rauwe suikermais ook even proeven – als deze lekker zoet zijn, is de mais zeker rijp.
Op tijd oogsten
Bij (suiker)mais is het belangrijk dat je op precies het juiste moment oogst: pluk je de kolf te vroeg, dan zijn de korrels nog niet echt lekker en zoet. Wacht je te lang, dan krijg je harde korrels die melig smaken. Het is dus verstandig om regelmatig de kolven te controleren!
De oogstperiode van suikermais is meestal tussen begin augustus en eind september/begin oktober. Dit hangt sterk af van het ras dat je kiest, de zaaitijd en de externe factoren (zon, voeding, vocht).
De meeste maisplanten zullen één tot twee maiskolven opleveren. Zodra de pluimpjes bruin en droog zijn, kun je de kolf met de hand uitbreken door deze langs de hoofdstengel naar beneden te trekken.
Bewaren
Een geoogste kolf verliest snel het suikergehalte. De suikers worden na het oogsten namelijk snel omgezet in zetmeel. Kortom: het beste is om de kolven na het oogsten direct te eten, als ze nog het meest vers zijn. Je kunt ze eventueel een paar dagen in de koelkast bewaren, maar houd er wel rekening mee dat de zoetheid en de smaak snel achteruit gaan. Een andere optie is dat je de kolven direct na het oogsten even zes minuten in water kookt: hierdoor worden de suikers niet omgezet in zetmeel. Je kunt ze daarna bijvoorbeeld invriezen.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.