Tomaat Principe Borghese Bio
Tomaten Principe Borghese Bio is een productieve struiktomaat die dus niet getopt hoeft te worden. In Italië is dit hét klassieke ras is voor zongedroogde tomaten, maar ook vers hebben ze een echte ‘heirloom’ tomatensmaak. (originele tomatensmaak). Voorzaaien vanaf eind februari tot eind mei. Uitplanten onder glas zodra de plantjes groot genoeg zijn of buiten vanaf eind mei. De oogsttijd is van juli tot en met september. De plant wordt ongeveer 150 cm. hoog. Pruimtomaat Principe Borghese is een populair oud Italiaans ras dat een overvloed aan dieprode, ronde romatomaten in de vorm van een ei produceert.
Productkenmerken
 Een productieve struiktomaat.
 Hoeft niet getopt te worden.
 Het klassieke ras voor zongedroogde tomaten.
Heirloom
Een erfstukplant, erfstukvariëteit, erfgoedfruit of erfstukgroente is een oude cultivar van een plant die wordt gebruikt voor voedsel en die wordt verbouwd en onderhouden door tuiniers en boeren, met name in geïsoleerde of etnische minderheidsgemeenschappen in de westerse wereld.
Omschrijving
Pruimtomaat Principe Borghese is een populair oud Italiaans ras dat een overvloed aan dieprode, ronde romatomaten in de vorm van een ei produceert. Deze tomaten hebben een scherpe smaak en zijn zeer geschikt voor het gebruik in salades en als zongedroogde tomaten.
Al onze biologische zaden vindt u hier>>
Italiaans ras uit het begin van de 20-ste eeuw.
Dit ras geeft tamelijk kleine eikelvormige rode vruchtjes, die aan het uiteinde een puntje hebben. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt circa 13 Ã 17 gram. De vruchtjes hangen aan kleine tot middelgrote trossen. Het zachte vruchtvlees heeft een goede volle tomatensmaak en is vrij sappig. Geschikt voor vers gebruik of eventueel in pastasauzen, soepen en salades.
Winterbewaring
Net als het ras ‘Crovarese’ wordt ‘Principe Borghese’ in Italië ook gebruikt voor winterbewaring. Van deze bewaarmethode zijn beroemd de Piennolo del Vesivio DOP. Hierbij worden de trosjes met gerijpte tomaatjes rondom aaneen geregen tot strengen met tomaatjes die vervolgens op een droge plaats onder onder een afdak worden opgehangen om zodoende de gehele winter door te kunnen gebruiken.
Wel of niet dieven?
De planten hebben een gemiddelde groeikracht en groeien in beginsel als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten kunnen echter eventueel ook als struik worden opgekweekt door enkele dieven te laten staan.
Wat is dieven?
Dieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo’n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen en vruchten.
Waarom dieven?
Op zich is het uitlopen van knoppen prima, maar bij de tomaten die we langs een stok willen opbinden pakt het nadelig uit. Bij deze tomaten willen we graag een stevige stengel hebben, die grote trossen tomaten produceert en die sterk genoeg is om die trossen van water en voedingsstoffen te voorzien en te ondersteunen. Zouden we de okselknoppen laten groeien, dan zou dat ten koste gaan van de kracht van de hoofdtak, en zouden we kleinere en zwakkere trossen tomaten krijgen. We zouden bovendien een plant hebben die niet meer langs een stok op te binden is, en die op den duur uit een warboel van bladeren en stengels bestaat. Zo’n plant is gevoeliger voor ziekten en plagen, en afrijping van de tomaten kan trager verlopen omdat er door de grote hoeveelheid blad geen zon meer bij de vruchten komt.
Waarop letten?
Het verwijderen van dieven is een eenvoudig handigheidje. In de zomer kunnen dieven echter zeer snel groeien en moeten we regelmatig langs de planten lopen (1x per week). Bovendien lopen we altijd het risico dat we een dief over het hoofd zien en die kan dan binnen een week net zo dik en lang zijn geworden als de hoofdstengel. Pas in dat geval een salomonsoordeel toe, weersta de neiging om die mooie dief maar te laten groeien en snoei hem meedogenloos! Op sommige plaatsen kunnen dieven moeilijk te zien zijn, bv in de kop van een halfwas plant waar we van boven op kijken. Ga met uw vingers door de top heen om de bladeren wat uit elkaar te halen en vind de dief! Probeer wel goed het onderscheid te zien tussen dieven en bloemtrossen!
Nog een lastige plek
Een andere lastige plek is de basis van de plant, daar willen dieven ook nog wel eens opkomen als de plant al ouder is. Sommige tomaten hebben blad dat zo diep ingesneden is dat het ook wel een stengel lijkt. Een blad heeft echter geen okselknoppen – dat is het essentiële onderscheid. Verder willen er bij sommige variëteiten ook aan een bloemtros wel eens bladeren en stengeltjes ontstaan – verwijder deze ook altijd.
Verpakking
De verpakking is Bio-Based. Het bestaat uit restmateriaal van tomatenplanten en gerecycled FSC papier.
Skal
Skal ziet erop toe dat het produceren of verhandelen van biologische producten voldoet aan de biologische EU verordening.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.