Bio-Ron Biologische Zandhaver

 6,95 78,99 incl. btw

Bio-Ron Biologische Zandhaver

 6,95 78,99 incl. btw

Bio-Ron Biologische Zandhaver / Japanse haver voor gebruik als onkruidonderdrukker bij nieuwe inzaai van nieuwe grassen en ook als groenbemester.

 

Bestel voordelig mee!

Tuinbox

Grote Groene Tuinbox van Agriton bevat 3 kilo Zeeschelpenkalk, 3 kilo Kleimineralen, 7 kilo MestBest, MicroFerm en een gebruiksaanwijzing.

 

Bio-Ron Biologische Zandhaver

Bio-Ron Biologische Zandhaver is in te zetten voor vele doeleinden. Zo wordt het gebruikt als groenbemester, waarbij het de bodem activeert. Je kunt Bi0-Ron Biologische zandhaver ook inzetten als onkruidbestrijder. Je mengt het dan met andere graszaden. Zoals bijvoorbeeld ons Bio-Ron Graszaadmengsel 3 of 4. Kijk daarvoor hier>>>.

Tegen aaltjes:Nieuw Biologisch Zandhaver (Avena Strigosa)

Bio-Ron Biologische zandhaver wordt ook ingezet tegen aaltjes in de bodem. Het zorgt voor een structuurverbetering van de bodem. Ook wordt het gebruikt voor ruw voer en biomassa.

Japanse haver:

Andere gebruikte benamingen voor deze fijne soort zijn Evene, Evie of Japanse haver

Sinds de 14de eeuw in Nederland;

Deze soort wordt reeds vanaf de 14 e eeuw in Nederland verbouwd als ruwvoer, strovervanger, groenbemesting, bodemstructuurverbetering en als bestrijding bij verschillende wortelaaltjes. Daarnaast is het door zijn snelle kieming en ontwikkeling zeer geschikt om als onkruidonderdrukker bij nieuwe grasinzaai in te zetten.

Drogere zandgronden:

Met name voor de wat drogere (zand)gronden is zandhaver aan te raden om in te zaaien. Dit, omdat hier de onkruiddruk (door een trage gras ontwikkeling / droogte), erg groot kan zijn.

Vorstgevoelig:

Omdat deze haver vorstgevoelig is, verdwijnt deze op termijn vanzelf weer en nemen de grassen het over.

Zaaiadvies:

* groenbemester – 30 kg per hectare

* onkruidonderdrukker in combinatie met grassen – max. 20 kg per hectare

* tegen aaltjes -100 kg per hectare

* ruwvoer / bio massa – 60-80 kg per hectare

Groen Kennisnet schrijft over Zandhaver:

Bijna vergeten haver heeft veel mogelijkheden:

Evene, vroeger geteeld op arme zandgronden, blijkt een waardevol gewas in de 21e eeuw te zijn. Het remt het wortellesieaaltje en is een belangrijk voedergewas en groenbemester waar vogels dol op zijn.

Evene

Tot vroeg in de 20ste eeuw werd op arme zandgronden zoals inNoord-Brabant en Gelderland een aparte haversoort geteeld. Deze soort, Avena strigosa werd evene, zandhaver of evie genoemd. Het werd vooral als veevoer gebruikt. De opbrengst was niet hoog, maar deze soort deed het tenminste op deze grond. Dit gold ook voor marginale gronden in o.a. Schotland en Duitsland. Hier wordt het gewas resp. Black Oat en Sandhafer genoemd.

Eind 20e eeuw werd evene herontdekt door een seedsaver en geteeld. Het zaad werd verspreid onder liefhebbers. Momenteel wordt in Nederland in verschillende regio’s weer evene geteeld. Dit vaak  vanuit historisch en ecologisch oogpunt.

Wortellesieaaltje

Begin 21e eeuw vonden wetenschappers in een Japans artikel dat A. strigosa resistent was  voor het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans. Dit aaltje is een groot probleem in de teelt van peen, aardappelen, lelies en narcissen, doordat het de groei en de kwaliteit van het gewas vermindert. Tot dan toe was alleen van een soort afrikaantje bekend dat het dit aaltje kon verminderen.

Deze A. strigosa werd door een kweker uit Japan gehaald. Hij ontwikkelde hiermee een groenbemester, die het wortellesieaaltje, hoewel niet zo effectief als het afrikaantje, in de bollenteelt kon verminderen. Het eerste ras, Pratex ,werd geregistreerd in 2010. Het gewas werd Japanse haver genoemd. Niet alle soorten aaltjes worden door dit gewas verminderd. Het maïswortelknobbelaaltje vermeerdert juist op de wortels.

Groenbemester en aantrekkelijk voor vogels.

Op de Nederlandse rassenlijst staan momenteel twee rassen A. strigosa met gewasbenaming Evene: Exito en Silke. Inmiddels zijn meer rassen aangemeld.  Zowel het materiaal uit Japan als materiaal uit andere werelddelen zijn hiervoor gebruikt. Op veel akkers in Nederland wordt nu Evene/Japanse haver als groenbemester ingezaaid. Het blijkt dat het ook een aantrekkelijk gewas is voor vogels, zoals geelgorzen, vinken, groenlingen en ringmussen, vooral als het zaad gaat rijpen.

 

Extra informatie

Gewicht N/B
Inhoud

, , ,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.

Andere suggesties…
  • Bokashi strooisel
    Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

    Bokashi Strooisel

     22,95 29,00 incl. btw