EC-TDS-Temperatuur Grondmeter
De EC-TDS-Temperatuur Grondmeter meet de kwaliteit van de grond. De EC (= Electrische Conductiviteit) van grond kan fluctueren door het percentage grondvocht, de structuur van de grond en de temperatuur. Daarom is het belangrijk om de EC regelmatig en consistent te meten, bij voorkeur met een meter die goed is te kalibreren en beschikt over automatische compensatie van de temperatuur (deze meter voldoet aan beide criteria).
Vergelijk ook altijd de gemeten resultaten met de optimale EC waarde voor de betreffende plant en grondsoort. Voor de teelt buiten geldt in het algemeen (afhankelijk van de plant en de grondsoort) dat de EC waarde tussen 0,5 en 2,0 mS/cm dient te zijn. Â U kunt die waardes vrij eenvoudig op het internet vinden en wij hebben ook een lijst met optimale EC waardes van veel voorkomende planten en grondsoorten. Deze lijst wordt meegestuurd als je de meter bestelt.
Behalve de temperatuur van de grond kan deze meter ook TDS (= Total Dissolved Solids) meten. Zowel EC al s TDS betreffen metingen die zijn gerelateerd aan een concentratie opgeloste vaste stoffen in de grond. Maar ze meten niet hetzelfde. EC meet de geleiding van electriciteit, terwijl TDS de totale hoeveelheid opgeloste stoffen meet. TDS wordt uitgedrukt in PPM (het aantal deeltjes per miljoen). Als de TDS waarde in water gemeten laag is betekent het dat het water relatief zuiver is en andersom. Omdat EC en TDS nauw verwant zijn volstaat in het algemeen het resultaat en de interpretatie van de EC meting om een goede indruk van de kwaliteit van uw grond te krijgen.
Gebruik EC-TDS-Temperatuur Grondmeter
Het gebruik van de meter is eenvoudig. U dient voordat u gaat meten en nadat u de laatste meting hebt verricht de meetpen goed schoon te maken met gedestilleerd water en droog te maken met een papieren tissue. Steek de meter verticaal minimaal 10 cm in de grond en zet de meter aan. Kies met de TDS/EC knop voor de eenheid die u wenst te meten en wacht tot het resultaat niet of nauwelijks meer verandert. Lees nu het eindresultaat van de meting.
Kalibreren EC-TDS-Temperatuur Grondmeter
Afhankelijk van het gebruik dient de meter af en toe te worden gekalibreerd. Als tip wanneer dat moet gebeuren meet u iedere keer EC én TDS van uw kraanwater als u van plan bent om te gaan meten en schrijft u de waardes met de datum op. Op het moment dat de waardes sterker gaan afwijken van de waardes die u hebt opgeschreven bij de eerste meting (meer dan + 10% of – 10%), kalibreert u de meter. Bij gemiddeld gebruik is kalibratie om de 2 jaar nodig. U heeft daarvoor kalibratievloeistof (ofwel buffervloeistof) 1413 μS/cm nodig. 1-punts kalibratie met deze vloeistof volstaat. Online zijn er veel gespecialiseerde aanbieders van deze vloeistoffen.
Probeer te kalibreren bij een temperatuur van 25 graden Celsius.  Laat de meter eerst een paar uur in een beker met circa 10 cm gedestilleerd water staan. Plaats de meter nu in kalibratievloeistof 1413 μS/cm en roer zachtjes met de meter door de vloeistof gedurende een paar minuten. Wacht tot het meetresultaat stabiel blijft en verwijder nu het deksel van het batterijvak. Naast de batterijtjes treft u een klein koperkleurig schroefje aan. Pak de bijgeleverde schroevendraaier en draai aan het schroefje totdat er 1413 in het display verschijnt. Maak de meetpen nu goed schoon met gedestilleerd water en maak de meetpen droog met een papieren tissue.
Informatie
- Gewicht zonder verpakking: 100 gram
- Afmetingen: 285mm X 35mm
- Meetbereik EC: 0-10000 μS/cm = 0-10 mS/cm.  1 millisiemens (=mS)  = 1000 microsiemens (=μS)
- Meetbereik TDS: 0-10000 ppm
- Meetbereik grondtemp.: -50 Celsius tot +70 Celsius
- Batterijtype: 4X LR44
- Certificeringen: EC en RoHS
Deze meter meet o.a. de EC (= Electrische Conductiviteit) van de grond. De EC waarde van grond is belangrijk omdat die een goede indicatie geeft van de hoeveelheid voedingsstoffen die voor de plant beschikbaar zijn. Een (te) lage EC waarde betekent een tekort aan voedingsstoffen met als gevolg een vertraagde groei van de plant. Een (te) hoge EC waarde betekent teveel voedingsstoffen in de grond. Dat is ook schadelijk voor de plant. Wij hebben een lijst met de ideale EC waardes voor de meest voorkomende planten en grondsoorten. Deze lijst sturen we op zodra deze meter is besteld. Over het meten van TDS treft u meer informatie aan bij de beschrijving.
- 3 in 1 meter, meet EC, TDS en Temperatuur van de grond
- Verlicht en digitaal beeldscherm
- De aluminium meetsonde zorgt voor nauwkeurige  resultaten
- Gebruikt 4X LR44 knoopcel batterij (niet meegeleverd)
- Meetbereik EC: 0-10000 μS/cm = 0-10 mS/cm. 1 millisiemens (mS) = 1000 microsiemens (μS)
- Meetbereik TDS: 0-10000 ppm
- Meetbereik Grondtemperatuur: -50 Celcius tot +70 Celcius
- Automatische temp. compensatie
- Eenvoudige kalibratie met meegeleverde schroevendraaier
- Inclusief Nederlandse gebruiksaanwijzing
Digitale irrigatiesystemen
Je kunt bij DeDuurzametuin.nl terecht voor vele irrigatiesystemen voor je tuin, borders en potplanten.
Geschiedenis irrigatiesystemen
Volgens Wikipedia hebben archeologische onderzoekingen aangetoond, dat al in het zesde millennium v.Chr. irrigatie werd toegepast in Mesopotamië en Egypte. En wel daar waar gerst werd verbouwd in gebieden met onvoldoende regenwater om zonder irrigatie gewassen te laten groeien.
In de Zanavallei van het Andesgebergte in Peru vonden archeologen overblijfselen van drie irrigatiekanalen uit het vierde millennium v.Chr. De Indusbeschaving beschikte over goed ontwikkelde irrigatiestelsels in het derde millennium v.Chr.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.